LT | EN

nuova

2016-04-13 Apie naujo būsto įrengimą: pokalbis su interjero dizainere

Share article

Kokia yra auksinė taisyklė, įsirenginėjant nedidelį būstą? Kokios interjero tendencijos vyrauja šiais metais? Kokį stilių pasirinkę naujakuriai niekada neprašaus? Į šiuos klausimus atsako bei patarimais dalinasi interjero dizainerė Inga Grigaitė-Breivė.

Koks yra pirmasis žingsnis, kuriant interjerą?

Interjero dizaino kūrimas prasideda nuo pokalbio su klientu: jo poreikių ir vizijos išsiaiškinimas, norimo jausmo būsimuosiuose namuose aptarimas. Svarbu sužinoti ką brangaus klientas nori išsaugoti naujajame interjere – nuo vertingų meno kūrinių ar baldų iki šeimos relikvijų. Kartais šios vertybės padiktuoja net ir interjero temą.

Kokie didžiausi iššūkiai iškyla, dirbant su užsakovais?

Klientų realybės samprata. Naujakuriai dažnai ieško įkvėpimo internete ir spaudoje, tačiau tam tikri sprendimai nėra praktiški ar lengvai prieinami. Taip pat klientai nori labai greito rezultato. Tai tampa viena dažniausių konfliktų priežasčių, nes pasiekti gerą rezultatą užtrunka nemažai laiko.

Kokie dažniausi klientų poreikiai?

Dažniausiai užsakovams svarbiausia ne raštai, spalvos ar formos, o bendra būsto darna ir estetika, užplūstančios emocijos įėjus į būstą. Nėra dizaino dėl dizaino. Naujakuriai trokšta paprastų, jaukių ir šiltų namų. Šiems kriterijams artimiausias – modernaus minimalizmo stilius.

Modernus minimalizmas yra puikiai pažįstama tendencija. Kokių naujų mados vėjų tikėtis šiais metais?

Interjero tendencijos keičiasi kasmet. Pamažu nyksta riba tarp visuomeninių patalpų ir gyvenamųjų namų. Šiais metais madingiausi tropiniai akcentai, ryškios spalvos, augmenijos motyvai, tautodailės raštai bei netikėti medžiagų deriniai, tokie kaip betono ir medienos kompozicija. Tačiau klientai naujoves sunkiai įsileidžia – kuriant dizaną, vis dar lyderiauja skandinaviškas stilius.

Kaip nepasimesti tarp besikeičiančių tendencijų?

Pasirinkę „iš pieno plaukusį“ interjero stilių, naujakuriai tikrai nesuklys. Tokiam stiliui būdingi šviesūs tonai, erdvės pojūtis, visose faktūrose vyraujanti ta pati spalvų gama bei švelnūs akcentai. Kai dominuoja dvi ar trys spalvos, prašauti neįmanoma. Visuomet pasiteisina juoda ir balta, tačiau renkantis šias spalvas reikia atsižvelgti į praktiškumą.

Įsirenginėjant būstą – kur galima sutaupyti, o kur taupyti nevertėtų?

Taupyti nereikėtų ilgalaikiams apdailos elementams, tokiems kaip grindų danga ar vidaus durys. Taip pat akcentams, kurie suteikia būstui šarmo, pvz. šviestuvams. Tuo tarpu, lengviau keičiamus elementus kaip baldai, galima įsigyti pigiau, paskyrus laiko optimalaus varianto paieškoms.

Kurią erdvę įrenginėjant, užtrunkama daugiausiai laiko?

Kuriant interjerą, daugiausiai dėmesio tenka vonios kambariui. Tai nedidelė erdvė, kurioje praleidžiame nemažai laiko. Čia reikia suderinti santechnikos išvedžiojimus, patogumą bei žmonių estetinius norus.

Kaip sėkmingai įsirengti nedidelį būstą?

Sėkmės formulė – neapsikrauti daiktais. Taip pat reikėtų rinktis funkcionalius baldus, kurie greitai neįkyrėtų. Auksinė taisyklė, įsirenginėjant nedidelį būstą – pagal erdves skirtingomis spalvomis neskaidyti grindų dangos. Tai vizualiai padidina butą. Taip pat svarbu išnaudoti sienas daiktų laikymui – rinktis kuo aukštesnius baldus, neapkrauti grindų. Kiekvienas daiktas turi turėti savo vietą.

Perkant būstą, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, kad kiltų kuo mažiau problemų, jį įsirenginėjant?

Interjero įrengimo ir ekonomiškumo atžvilgiu, labiausiai apsimoka pirkti butą su daline apdaila. Toks būstas leidžia susidėlioti tinkamą funkcinių zonų apšvietimą, esant poreikiui, galima lengvai pasidaryti pertvaras. Bute turi būti stiprus erdvės pojūtis. Jį suteikia dideli langai, bendra svetainės ir virtuvės erdvė. Buto privalumai taip pat yra patogūs ir ne dideli prieškambariai, erdvūs vonios kambariai.

Kaip visus prieš tai minėtus ypatumus turintį objektą, galėčiau išskirti gyvenamojo kvartalo „Smėliai“ daugiaaukščius. Ne kartą yra tekę dirbti su „Smėlių“ naujakuriais – ypač draugiškomis jaunomis šeimomis. Nustebau dėl puikios būsto kokybės ir dėl kvartalo atmosferos.

GOPR1524

Other news

Rented premises in the Old Town of Kaunas.

We present exclusive 330 sq. m premises located in the Old Town of Kaunas, at Vilniaus St. 56. Previously, a popular nightclub operated in this location, so the premises are perfectly suited for events or entertainment businesses

READ »
AB "Nuova" / Ownership management